Prinsjesdag 2021 Nieuwsflits

Op 21 september 2021 was het Prinsjesdag. De minister van Financiën van het demissionaire kabinet Rutte bood de Miljoenennota en Rijksbegroting 2022 aan de Tweede Kamer aan. Daarin stonden de volgende zaken die van belang zijn voor jou als werkgever.

Thuiswerkvergoeding

Vanaf 1 januari 2022 mag je jouw medewerkers die (gedeeltelijk)thuiswerken een onbelaste vergoeding geven van maximaal 2 euro per dag. Over deze vergoeding hoef je geen loonbelasting te betalen.

Hiermee worden de extra uitgaven van de medewerker gecompenseerd. Denk hierbij aan de koffie, maar ook elektriciteit en wc-papier.

Echter als jij als werkgever de thuiswerkvergoeding toepast mag je niet meer onbelast de reiskostenvergoeding voor die dag toepassen.

Geef je jouw medewerker een vaste vergoeding per maand, dan hoef je deze niet meteen aan te passen als jouw medewerker een dagje meer of minder thuiswerkt. Wordt dit structureel, dan uiteraard wel.

 

Inrichting werkplek

Voor het inrichten van een thuiswerkplek mag je als werkgever al een onbelaste vergoeding geven. Via de gerichte vrijstellingen in de Werkkostenregeling kan je bijvoorbeeld de bureaustoel, telefoon of computer al vergoeden.

Deze Werkkostenregeling wordt in 2021 nog eenmalig verhoogd naar 3 %. In 2022 gaat deze weer terug naar 1,7% (loonsom tot en met € 400.000) De vrije ruimte voor het fiscale loon tot en met 400.000 euro gaat terug naar 1,7 procent.

Daarnaast heb je uiteraard als werkgever ook de keuze om deze zaken zelf aan te schaffen en deze in bruikleen te geven aan jouw medewerker.

Tegemoetkoming loondoorbetaling bij ziekte

Deze regeling is van toepassing op kleine werkgevers. Kleine werkgevers betalen vanaf 1 januari 2022 een lagere arbeidsongeschiktheidsfondspremie (Aof) dan grote werkgevers. Deze premie daalt ongeveer 1,0%-punt terwijl die voor grote ondernemers stijgt met 1,0%-punt.

Dit maakt de loondoorbetalingsplicht bij ziekte van je personeel iets draaglijker en wordt de drempel om je medewerker een vast contract aan te bieden lager.

Overweeg je voor het eerst iemand aan te nemen, maak dan het rekensommetje via de website van de Kamer van Koophandel: kan ik mijn eerste werknemer betalen?

Vragen?

Heb je nog vragen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via support@mo-hr.nl of de regels nog eens uitgebreid na te lezen bij de Rijksoverheid