​Belasting over vakantiegeld

Deze maand is het vakantiegeld weer uitbetaald. Wij krijgen vaak vragen over het belastingtarief dat hierop wordt toegepast. Hieronder een korte uitleg. Het gaat bij betaling van het vakantiegeld namelijk om een zogenaamde ‘bijzondere beloning’.

De loonheffing bijzonder tarief is het belastingpercentage dat wordt toegepast op eenmalige verloningen. Hierbij kan je onder andere denken aan vakantiegeld, 13de maand, een bonus, eenmalige uitkeringen en de uitbetaling van verlof dagen. Voor deze beloningen geldt een hogere belasting dan over jouw maandelijkse salaris. Het gevolg is dat je netto minder over houdt.

 

Hoe komen we aan het percentage van jouw bijzonder tarief?

In principe wordt dit percentage één keer per jaar vastgesteld, op basis van het jaarinkomen van het vorige jaar.

Ben je vorig jaar halverwege het jaar in dienst gekomen dan berekenen we het jaarloon op basis van het lopende jaar.

Is bijvoorbeeld het maandloon € 1.500,- bruto per maand, dan vermenigvuldigen wij dit met 12 maanden + 8% vakantiegeld.

NB: het kan zijn dat je naast het inkomen bij deze werkgever meerdere inkomsten/ werkgevers hebt: daar houden wij in principe geen rekening mee tenzij je dit aan ons doorgeeft.

Op de strook zie je het door ons berekende ‘jaarloon bt’. Rechtsboven in.

kop loonstrook

Onderstaand is de tabel bijzonder tarief 2022:

bijzondertarief

Vragen?

Heb je vragen dan kan je die uiteraard stellen via support@mo-hr.nl. Het doorgeven van mutaties als klant van Mo-HR kan natuurlijk via Mo-HR Online of door een mailtje te sturen naar support@mo-hr.nl. Ben je nog geen klant van Mo-HR? Neem dan contact met ons op want we vertellen je graag over de mogelijkheden.